Η πρώτη μπριζόλα εργαστηρίου είναι γεγονός

Η πρώτη μπριζόλα στον κόσμο που παρασκευάζεται σε εργαστήριο χωρίς να έχει σφαγιαστεί κανένα ζώο φτιάχτηκε στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post». Για την παρασκευή της οι επιστήμονες πρώτα πήραν λίγο αίμα από έμβρυο μοσχαριού, μετά ανέπτυξαν και πολλαπλασίασαν τα κύτταρα και τελικά τα εξέθρεψαν ώστε να παραχθεί μυϊκός ιστός.

Εως τώρα ήταν γνωστή η παραγωγή μπιφτεκιών και άλλων παρασκευασμάτων κιμά με βάση το κοτόπουλο, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρασκευάζεται συμπαγής μάζα κρέατος. «Εχει καλή γεύση, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά για να διασφαλίσουμε ότι είναι 100% ίδια με αυτήν του συμβατικού κρέατος» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ο Ντιντιέ Τουμπία, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Aleph Farms που παρασκεύασε την μπριζόλα. Με τη βοήθεια επιστημόνων που είναι ειδικοί στους μυϊκούς ιστούς η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει και το πάχος της μπριζόλας που σήμερα είναι λειψό: μόλις μισό εκατοστό.

 

Το νέο στοιχείο πάνω στο οποίο δούλεψαν οι επιστήμονες της Aleph Farms, πέρα απ’ το ότι κατάφεραν να φτιάξουν ένα ολόκληρο κομμάτι κρέας, είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Εως τώρα τα παρασκευάσματα που προορίζονται για μαζική εστίαση και συνήθως διατίθενται από αλυσίδες καταστημάτων και εστιατορίων βασίζονται σε παρεμβάσεις στον κώδικα DNA του ζώου. Μεγάλες εταιρείες γρήγορης εστίασης απομονώνουν από τον κώδικα τις πληροφορίες που συμβάλλουν στην παραγωγή οστών και λίπους. Κρατώντας στον κώδικα μόνο τις «καλές» πληροφορίες παράγεται μόνο το κρέας που προορίζεται για άμεση κατανάλωση.

Κόστος και ιδεολογικό επικάλυμμα

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουμπία, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία έως τέσσερα χρόνια για να επιτευχθούν οι βελτιώσεις που απαιτούνται ώστε η μπριζόλα που παράγεται στο εργαστήριο να μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Σήμερα το κόστος παραγωγής της είναι περίπου 50 δολάρια ανά κομμάτι. Ακούγεται υψηλό, θεωρείται όμως σχεδόν μηδαμινό αν συγκριθεί με τις 250.000 δολάρια που στοίχιζε το αντίστοιχο animal free κρέας το όχι και τόσο μακρινό 2013, όταν οι έρευνες βρίσκονταν ακόμη στα πρώτα στάδια. Εως ότου διατεθεί στην αγορά η παραγωγή, ελπίζουν οι κατασκευαστές, ότι θα στοιχίζει κάτω από 1 δολάριο ανά τεμάχιο.

Οπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανακοίνωση του νέου προϊόντος που αναμένεται να προωθηθεί για ευρεία κατανάλωση συνοδεύεται και από ιδεολογικό επικάλυμμα. «Σήμερα πάνω από 90% των καταναλωτών τρώνε κρέας και πιστεύουμε ότι το ποσοστό των χορτοφάγων δεν θα αυξηθεί σημαντικά παρά τις πολλές βελτιώσεις των φυτικών προϊόντων και τη διαφήμιση που γίνεται. Αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα λύσουμε το θέμα της παραγωγής, ότι θα αυξήσουμε το κρέας με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο, με καλή μεταχείριση των ζώων, χωρίς αντιβιοτικά και χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα» είπε ο Τουμπία στον «Guardian».

Περιβαλλοντική επιβάρυνση

Η παγκόσμια εκτροφή εκατομμυρίων ζώων για σφαγή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Καταρχάς εκλύονται μεγάλες ποσότητες αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως μεθάνιο. Για την παραγωγή ζωοτροφών απαιτούνται όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται δάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να φτάσει μια μπριζόλα στο πιάτο του καταναλωτή απαιτούνται πάνω από 7.000 λίτρα νερό.

Documento

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί